Om Svendborgprojektet

Svendborgprojektet består dels af Danmarks største idrætsskoleprojekt, hvor alle elever i 0.-6. klasse i Svendborgs folkeskoler har seks lektioners idræt om ugen og dels af projektet Aktive børn i dagtilbud, hvor der sættes særlig fokus på krop og bevægelse i dagtilbuddene. Samtidig følger forskere fra Syddansk Universitet børnenes udvikling i verdens største forskningsprojekt af sin art.

Idrætsskoler

Svendborgprojektet opstod, da Svendborg Kommune i 2007 blev Team Danmark Elitekommune og i den forbindelse forpligtede sig på at etablere idrætsskoler. Det var frivilligt for de enkelte skoler, om de ønskede at blive idrætsskole. Syv skoler takkede ja til muligheden. Det faktum, at nogle skoler valgte at blive idrætsskole og andre valgte det fra, gjorde idrætsskoleprojektet til en interessant case for forskerne, da man på den måde kunne sammenligne børnene i idrætsskolerne med børnene på almindelige skoler og dermed fik mulighed for at undersøge effekten af de ekstra lektioner idræt. Forskerne har blandt andet haft fokus på børnenes motoriske udvikling, rygproblemer, risikofaktorer i relation til livstilsygdomme og betydningen af fysisk aktivitet for indlæringen.

De mange positive erfaringer på idrætsskolerne og resultaterne af forskningen har betydet, at Byrådet i 2012 besluttede at tilbyde alle folkeskoler i Svendborg Kommune at blive idrætsskoler. Alle skoler takkede ja. Derfor er alle folkeskoler i Svendborg i dag idrætsskoler i 0.-6. klasse.

Aktive børn i dagtilbud

Udover udrulningen har de øvrige skoler, har de mange gode erfaringer fra idrætsskoleprojektet betyder, at Byrådet i 2014 vedtog at udvide Svendborgprojektet til også at omfatte de 0-5 årige i kommunens dagtilbud. Derfor er der udviklet et koncept for, hvordan kommunens dagtilbud fremover skal arbejde endnu mere med krop og bevægelse i dagligdagen og på den måde få sundere, gladere og klogere børn.

Også dette projekt følger forskerne fra Syddansk Universitet på tæt hold. Forskerne vil følge børnehavebørnene i tre år for dels at evaluere effekterne af indsatserne i konceptet og dels undersøge sammenhængene mellem motoriske færdigheder og en række faktorer så som trivsel, overvægt, lidelser i muskler og led, sproglig udvikling og kognitive evner (relateret til indlæring). Du kan læse meget mere om Aktive børn i dagtilbud her.

Aktive børn i dagtilbud igangsættes i september 2016.

Sport & Uddannelse

Svendborgprojektet er en del af den samlede indsats for at fremme sport og uddannelse som Svendborg Kommune har. Udover Svendborgprojektet varetager Sport & Uddannelse alle indsatser indenfor kommunens Team Danmark-aftale herunder Sportklasser og Svendborg Talentcenter. Du kan læse meget mere om talentudviklingen i Svendborg her.

Derudover bruges de mange erfaringer fra Svendborgprojektet og de lokale samarbejdspartnere til at udvikle og udbyde kurser indenfor idræt, læring og inklusion. Det sker i regi af Svendborgkurserne, som du kan læse meget mere om her.

Du kan læse mere om Sport & Uddannelse i sin helhed her.